Felçliyi ayağa kaldıracak pantolon
Hacettepeli araştırmacılar, felçli hastanın yürümesini sağlayacak pantolon geliştiriyor
Ankara'daki Hacettepe Teknoparkı'nda görevli genç araştırmacılar, yürüme yetisini kaybeden hastaların ayakta durmasını ve yürümesini sağlayacak 'pantolon sistemi' geliştiriyor.
Dünyada bir ilke imza atması beklenen teknoloji, bel, kalça, diz ve ayak bileği eklemlerini sabitleyerek hastaların kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayacak.
UMUTLAR YEŞERİYOR
Konak Tıp Çevre ve Madencilik Ltd. Şti. Genel Müdürü Prof. Dr. Ufuk Kemal Gülsoy, "Bu pantolon, kasları pasif olarak hareket ettirip ölmelerini, dolaşımsal hastalıkların ortaya çıkmasını, kemik erimesini, deri hastalıklarının oluşmasını engelleyecek. Böylece hastaların iyileşme umudunu yitirmesi önlenecek" dedi.
300 BİN HASTAYA ŞİFA
Avrupa'da 300 binin üzerinde, Türkiye'de de yaklaşık bu sayı kadar paraplejik hastanın bulunduğunu dile getiren Gülsoy, "Projemizin akülü sandalyelerin dörtte bir fiyatına pazarlanabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca, ürünün kişiye özel versiyonları da çıkacak. Sistem, yüksek teknoloji ürünü olarak bir pantolon haline sokulacak ve böylece kolaylıkla hasta tarafından kullanılabilecek" dedi.
SİSTEM SESLE YÖNLENDİRİLECEK
Gülsoy, ürünün ortaya çıkmasının ardından hastalara getireceği yararlarla ilgili şöyle konuştu: "Teknolojimiz, ses komutlu çalışacak. Projenin mekanik kısmı, dış iskeleti oluşturan sert plastik veya hafif metal alaşımlardan yapılmış, üzerinde çeşitli oynaklar bulunan çerçeve ile buna sıkıca kaynaştırılmış ve içerisinde istenilen şekilde basınç değişikliklerine dayanıklı farklı katmanlardan oluşan pantolondan ibaret.
Dış iskelet, hem destek hem de eklemleri vasıtasıyla hastanın hareketine izin verecek. Belini dik tutacak, kalça, diz, ayak bileği eklemini sabitleyecek. Pantolonun en iç katmanını, içerisinde düşük basınçlı atık havanın aşağıdan yukarı dolaşacağı, bir nevi sıvazlamaya benzer hareket ile duyudan yoksun bacakları rahatlatacak."
Kaynak: Bugün