120 bin yıllık uykusundan uyandı
Araştırmacılar, uyku halindeki donmuş mikropları, 11 buçuk ayda aşamalı olarak ısıtarak uyandırdı.
Bilimciler, buzun altında gömülü olarak 120 bin yıldır uyuyan küçük mor bakterileri laboratuvarda hayata döndürdü.
Uzmanlar, Grönland'da buz tabakasının derinliklerinde bulunan alışılmadık bakterinin başka gezegenlerde nasıl hayat olabileceğine dair ipuçları verebileceğine inanıyor.
Araştırmacılar, uyku halindeki donmuş mikropları, buz örneklerini 11 buçuk aylık bir dönem boyunca aşamalı bir şekilde ısıtarak uyandırdı.
'Herminiimonas glaciei' adı verilen bakteriler, uygulama sonrasında uyandı, üremeye başladı ve çok küçük mor-kahverengi bakteri kolonileri belirmeye başladı.
H. glaciei'nin son derece olağanüstü çevre koşullarında yaşayan çok nadir bir 'ultramikro' bakteri grubuna ait olduğu belirtiliyor.
Araştırmacı ekibin başında bulunan Pennsylvania Üniversitesi'nden Dr. Jennifer Lovland-Curtze, hücrelerin son derece olağanüstü koşulların söz konusu olduğu başka gezegenlerde yaşamın nasıl varolabileceğine dair ipuçları sağlayabileceğini söyledi.
Doktor, bakterinin, hücrelerin eksi 56 derece, az oksijen, az gıda, yüksek basınç ve sınırlı alanda nasıl yaşam olabileceğine dair bilgiler verebileceğini kaydetti.
Kaynak: Ajanslar
Salı, 16 Haziran 2009 00:36