1.SİSTEMİNİZİ TANIYIN!
Overclock gerçekten ciddi bir iştir. Herşeyden önce uygun bir donanımınızın olup olmadığını öğrenmelisiniz. Yoksa kasanızın içinde ufak çaplı bir mangal yapılabilir
Başlıca bilmeniz gerekenler .. Sağlam bir anakart , Overclock kapasitesi yüksek bir işlemci , overclock edildiğinde işlemciden aşağı kalmayacak sağlam Ramler olarak sıralanabilir.. Sakın fazla bilginiz olmadan sınırları çok fazla zorlamayın..!!
2.İşlemciye Overclock
İşlemciye Overclock aslında sistemde yapılacak en basit , en performans getiren , fakat yanlış yapıldığında en kötü sonuç çıkacak parçadır. Basitçe söylersek her işlemcinin bir çarpanı ( x7 x9 vs ) vardır. Bu çarpan FSB ( front side bus ) ile çarpılarak işlemcinin hızı bulunur . Örneğin E6320 nin hızı 266x7 = 1.86 dır. Buna göre işlemciye overclock için 2 seçeneğimiz var :
a)İşlemci Çarpanını Arttırmak:
Aslında pek başvurulan bir yol değildir. İşlemci çarpanı arttırılarak hız arttırılır. Örn: 266x7 = 1.86 iken 266x9 = 2.40 olabilir . Fakat gerek çarpanın sistemin genel performansına bir katkısı olmaması , gerekse çoğu işlemcinin ( E6320 ) de dahil işlemci çarpanının kilitli olmasıdır . Amd işlemcilerde bunlarıda kurma yöntemide var ( l2 köprüleri bağlamak gibi ) fakat ileri düzey bunları daha sonra anlatıcaz .
b)FSB arttırmak :
İşte geldik işlemcimizin overclock edildiği yere. FSB hızını arttırmak . Örneğin 266x7 = 1.86GHz iken bu 266 değerini 400 e çıkartırsanız 400x7 = 2.80GHz değerini bulursunuz. FSB değerini arttırırken aceleci olmayın. Çünkü bu değer sistemin genel veriyolunu etkilediği için her türlü parçayı hızlandırır ( ramler,ekran kartı ) gibi. 5-10 Mhz aralıklarla arttırarak işlemcinin sınırını bulmaya çalışın . Tabi bu arada işlemci ısısını da kontrol edin. Sistem boşta iken ısı en azından 45C yi geçmesin. Diyelim ki FSB mizi 400Mhz e getirdik. Şimdi ramler ve PCI hızı da hızlandı . Başlangıçta belirttigim ramlerin önemi burda çıkıyor . Ramleri 1:1 oranına getirin ki işlemci ile paralel çalışsınlar . Ayrıca PCI hızını 100Mhz e sabitleyin. FSB artınca 120 ye kadar çıkıyor ve sistem kararlılığını etkiliyor.Diyelim ki işlemcinin sınırını buldugunuz. İşlemci sıcaklıgıda kararlı . Ramler belirtilen seviyenin fazlaca üstünde değil . İnternetten araştırarak ORTHOS programıyla kararlılık testini yapın . Eğer 15 dkyı sorunsuz atlatırsa günlük kullanımda sorun çıkarmaz . Fakat siz yinede 1 saat bırakın. Voltaj verme işine gelince. Genelde c2D işlemcilerde 2.80 barajına kadar voltaj gerekmez. Fakat 3.00 GHz ve üstü hızlar için voltaj vermeniz gerekebilir. ASLA AMA ASLA Def voltajdan %10 daha fazla vermeyin . Özelliklede amatör kullanıcıysanız. İşlemciye overclock bu kadarla özetlenebilir.
3.RAMLERE OVERCLOCK
Normal şartlarda işlemciyi overclcok ettiginizde ( FSB arttırarak ) ramleride overclcok etmiş sayılırsınız. Her ram in standart gecikme degerleri bulunur 4-4-4-12 gibi. Eğer raminiz standart frekansta çalışıyorsa ve 5-5-5-15 gecikme değerlerine sahipse BIOS tan 4-4-4-12 değerlerine çekebilirsiniz. Sistem açılırsa büyük ihtimalle sorun çıkmayacaktır. Yada frekansı arttırabilirsiniz. Bu zaten FSB arttıgında ortaya çıkar . Bölenleri iyi ayarlayın ( 1:1 5:4 ) gibi . frekanstan azda olsa ödün verilerek gecikme süresi arttırılabilir unutmayın. Not : çok yüksek frekanslar olmadıkça genelde voltaj vermenize gerek yok . Eğer gerekliyse gene raminizn üstünde yazan voltaji -+10% vermeye çalışın. Hatta bazı ramlerin voltaj verildiginde yansa bile garantisi devam ediyor. Tabi bu ram'lerin pahalı oldugunu söylememe gerek yok .
3.EKRAN KARTINA OVERCLOCK
ATI yada nVidia hangisi olursa olsun ben RivaTuner kullanıyorum ve öneriyorum aslında çok basit kullanımı yüklüyorsunuz. 3 Farklı Gösterge bulunur GPU clock/ Shader Clock/Ram Clock . hepsini 5-10 Mhz lik adımlarla arttırarak sınırınızı bulun. Gene GPU sıcaklıgını unutmayın. Ekran Kartlarına özel Üreimler hariç Windows altından voltaj verilmez . Donanımsal olarak vmod tarzı bişeler de yapabilrsiniz ama extremeye girer biraz ( ugraşmayın yani beni bile aşar )
Genel olarak bildiklerim anlatmaya çalıştım umarım yardımcı olabilmişdir..