Gönderen Konu: KURU TEMİZLEME NASIL YAPILIYOR?  (Okunma sayısı 942 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gamzeli

  • _Gamzeli_
  • Admin
  • *
  • İleti: 18871
  • Rep Gücü : 2045
  • Cinsiyet: Bayan
  • Bana Sen Lazımsınn...
    • Profili Görüntüle
    • Ahmet Maranki
KURU TEMİZLEME NASIL YAPILIYOR?
« : Ocak 18, 2008, 11:12:28 ÖS »

KURU TEMİZLEME NASIL YAPILIYOR?  



Kazara giysisinin üzerine kerosen döken Joly Belin adında bir Fransız, hayretle bunun giysisinin üzerindeki lekeyi temizlediğini görür. Bu işin üzerine giden Belin, 1840’lı yıllarda Paris’te ilk kuru temizleme işletmesini açar. Bu temizlemeye her ne kadar kuru temizleme deniyorsa da kuru olarak yapılmayan; ancak su, sabun, deterjan v.b. çözücüler kullanılmadan; perkloroetilen kimyasal çözücüsünün kullanılmasıyla yapılan temizlemedir.

Başlangıçta kuru temizlemede çözücü madde olarak gaz ve kerosen kullanılıyordu. Günümüzde ise hemen hemen tüm dünyada “perkloroetilen” veya kısaca “perk” diye tanımlanan bir çözücü kullanılmakta.

Giysilerinizi evde çamaşır makinesinde yıkarken kirleri çözen madde sudur. Ancak örneğin yünlü kumaşlarda olduğu gibi, birçok kumaş türünde su etkili olmayabilir. Kuru temizlemede suyun yerine bir petrol ürünü kullanılır. İnsanlarda ıslaklık, suyla temas anlamında algılandığından bu işleme kuru temizleme denilir. Aslında olay kuru ortamda yapılmaz.

Elbiseler, kuru temizleyicide su yerine bu çözücü ile temizlenir. Çözücü buharlaşmasın, havayı kirletmesin ve tekrar kullanılabilsin diye her seferinde bir yerde toplanır. Bu şekilde temizlenen giysiler, ütülenince yeni gibi dururlar.

Kuru temizlemenin avantajlarından biri de kumaşların çekmelerine ve şekillerini kaybetmelerine yol açmamasıdır.

Bu temizlemede kullanılan perkloroetilen, HİDROFİLİK özelliğe sahip (su emerek şişen, kısalan kumaşlar) tekstil liflerini bozmaz. Kumaş liflerinin temizleme sırasında aldıkları bu kimyasal madde, kurutma esnasında uçar. Çünkü perkloroetilen, 70 derecede buharlaşarak, kumaşı bozmadan, kumaş üzerinde ve bünyesinde su gibi nemlilik bırakmadan, suda olduğu gibi kumaşı şişirip kısaltmadan ve çektirmeden kumaşı kendi normal boyutunda bırakarak buhar olarak terk eder.

Üretici firmaların, giysilerin etiketlerine “sadece kuru temizleme” şeklinde ikaz yazmalarının ana sebebi, garanti süresince geri almak zorunda oldukları giysileri, çekme ve deformasyon tehlikesinden korumak içindir.

NEDEN KURU TEMİZLEME?

Çünkü; santrifüjlü makineler, direkt güneşte kurutma ve ütüleme giysilerinize zarar verir, ömrünü kısaltır. Ayrıca, geleneksel yöntemlerle yapılan temizlik işleminin yeterli hijyeni sağlaması mümkün değildir.

 Yünlüler; keçeleşmeye ve sararmaya eğilimlidir.
 Pamukluların; renkleri dayanıklı değildir.
İpeklilerde; lekelerin çıkması çok zordur, ütülenmesi risklidir.
Asetat,rayon ve viskozlar; kolayca deforme olur, yanabilir.
Astarlı giysi ve eşyaların; elde ve makinede yıkanması risklidir, deforme olabilir. 


Seni sevdim gönülden, kalbimin sahibi oldun bilmeden, bu yürekte varolacaksın ebediyen, bunu bil çok seviyorum gerçekten.
Seninle doğdu bu yürek, sensin gönlüme eş, dudaklarım dudaklarındayken sanki can verdi bu yürek, senin kollarında ölmek dünyada en güzel şey olsa gerek..