Gönderen Konu: Emzirmek 2 saat sporla eşdeğer  (Okunma sayısı 1995 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gamzeli

  • _Gamzeli_
  • Admin
  • *
  • İleti: 18871
  • Rep Gücü : 2045
  • Cinsiyet: Bayan
  • Bana Sen Lazımsınn...
    • Profili Görüntüle
    • Ahmet Maranki
Emzirmek 2 saat sporla eşdeğer
« : Nisan 19, 2009, 11:32:35 ÖÖ »

Emzirmek 2 saat sporla eşdeğer 
BURSA (İHA) - Kadınların bebeklerini emzirmesinin 2 saat spor yapmakla eş değer olduğunu belirten Dr. Ayça Kaya, "Doğumdan önce alınan kiloları vermenin en güzel yolu emzirmedir" dedi.
 
Hamilelik ve sonrasında yapılacakları anlatan Obezite ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, süt verme döneminin gebelikte alınan fazla kiloların verilmesi için bir şans olduğunu ifade ederek, "Normal bir kadın vücudu süt salgılayabilmek için, günlük metabolizma hızına ek olarak yaklaşık 300-500 kalorilik enerji harcar. Bu da yaklaşık bir buçuk-iki saatlik spora eşdeğer bir enerji harcama miktarı demektir. Bu dönemde eğer dengeli ve doğru bir beslenme programı uygulanırsa; hem kaliteli ve yeterli süt üretimi sağlanır, hem de fazla kilolardan hızlı bir şekilde kurtulabilinir. Bu durumda zayıflamak için diyet yapmak, az beslenmek zararlı. Bu hem anne sütünü azaltır, hem de annenin sağlığını olumsuz etkiler. Özellikle tek gıda rejiminden, kulaktan dolma yoyo diyetlerinden kaçınmak gerekir. Yoksa halsizlik, yorgunluk, diş çürükleri, saç dökülmesi, kemik erimesi gibi klinik problemler ortaya çıkabilir. Aynı zamanda bebeğin gelişimi de olumsuz etkilenir" dedi.
 
"TATLI YEMEK SÜTÜ ARTTIRMAZ, SU ORANI YÜKSEK SALATA VE MEYVE YEMEK GEREKİR"
 
Tatlı yiyeceklerin süt oranını arttırmadığına dikkat çeken Ayça Kaya, "Gebelik sonrası birçok kadın sütünün yeterli gelmeyeceği endişesiyle hamurlu ve tatlı gıdaları daha çok tüketir. Halbuki sütün yeterli salgılanması, tüketilen su miktarına bağlıdır. Yenilen tatlı gıdalar sonrasında susama olduğu için içilen su miktarı artar, bunun sonucunda süt salgısı da artar. Bu yüzden, tatlı gıdalar yerine su oranı yüksek olan salatalar, meyveler, taze sıkılmış meyve suları içmek; süt salgılanması ve gebelik
sonrası kilo yönetimi için daha faydalıdır" diye konuştu.
 
Dr Kaya, gebelik boyunca yetersiz beslenmenin bebeğin gelişimini de etkileyeceğini kaydederek, "Yetersiz beslenme bazı doğumsal kusurlar ve gebelik komplikasyonlarının ortaya çıkmasına da zemin hazırlar. Ayrıca annenin beslenmesi kendisi için de çok önemli. Anne yetersiz beslenirse, kendisinde de başta kansızlık olmak üzere kemik erimesine yatkınlık, dişlerde çürüme ve hastalıklara karşı dirençsizlik gibi durumlar ortaya çıkar. Hamilelikte dengesiz ve fazla beslenmek kilo alımına neden olur. Kilo artışı ile birlikte gebelik hipertansiyonu, bebeğe az kan gitmesi ve rahim içi gelişme geriliği ortaya çıkabilir. Bu da erken doğuma sebebiyet verebilir. Bazı kadınlarda, gebelikle birlikte aşırı ve dengesiz bir besin alımı görülür. Özellikle biraz iştahlı bir anne adayının gebe kalması ile çevreden gelen "İki canlısın, iki kişilik ye" gibi telkinlerle de, dikkatsizce besin tüketimi sonucu aşırı kilo alımı oluşabilir. Bu durumda da başta gebelik tansiyonu ve şeker hastalığı gibi çeşitli patolojiler oluşabilir" şeklinde konuştu.


Seni sevdim gönülden, kalbimin sahibi oldun bilmeden, bu yürekte varolacaksın ebediyen, bunu bil çok seviyorum gerçekten.
Seninle doğdu bu yürek, sensin gönlüme eş, dudaklarım dudaklarındayken sanki can verdi bu yürek, senin kollarında ölmek dünyada en güzel şey olsa gerek..