Gönderen Konu: Doğum Sonrası İşe Dönüş  (Okunma sayısı 1939 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gamzeli

  • _Gamzeli_
  • Admin
  • *
  • İleti: 18871
  • Rep Gücü : 2045
  • Cinsiyet: Bayan
  • Bana Sen Lazımsınn...
    • Profili Görüntüle
    • Ahmet Maranki
Doğum Sonrası İşe Dönüş
« : Mart 26, 2009, 12:03:16 ÖS »

Doğum Sonrası İşe Dönüş



Doğumdan sonra bebek çok hızlı bir şekilde büyümeye başlar, bu çok heyecan verici bir süreç olmakla birlikte çok yorucudur. Özellikle de çalışan kadınlar için, bebekle birlikte kendilerini içinde buldukları ev yaşamı çok yorucu ve bunaltıcı bir hal alabilir. Böylesi durumlarda annelerin işe dönüşlerini hızlandırdıkları, hatta işe döndükten sonra hayatlarının '"normale" döneceği inancı çok yaygındır. Bu çok da haksız bir inanç değildir, çünkü anne için "normal " olan onun çalışmasıdır.

İdeal olan ise, bebeğin özellikle ilk iki yılı annesi ile geçirmesidir. O-2 yaş, yani bebeklik dönemi, bebeğin duygusal ve fiziksel anlamda anneye çok ihtiyacının olduğu bir süreçtir. Ancak hiç kuşkusuz annenin bebeklik dönemi boyunca bebeğine bakabilmesi için gerekli olan ekonomik ve duygusal şartların oluşması gerekir. Üstelik bebeğin doğumu ile aile giderleri de artmışken...

Bazı annelerin bebeklerinden çok ayrı kalamadıklarım, bazı annelerin ise kendi anneleri gibi güvendikleri birine bebeklerini rahatça emanet edebildiklerini görürüz. Annenin işe dönmeden önce bebeğini kendisinden 8-10 saat ayrı kalmaya alıştırması, buna hazırla¬ması gerekir. Bu hazırlanma evresinde aşağıdaki noktalar size yardımcı olabilir.

İşe dönen annelere birkaç öneri :

1- İşe başlamadan önce bebeğinizi ona bakacak olan kişi ile kısa süreli olarak yalnız bırakmaya başlayın.
Bebeğinizi bakıcı ile önceleri birkaç saat bırakırken, sonra bu süreyi yavaş yavaş uzatın. Bu türden ayrılışlar anne ve bebeği annenin işe dönüşü ile yaşanacak olan ayrılığa hazırlar. Böylece bebeğiniz kendisine bakacak olan kişiye sağlıklı bir şekilde alışmaya başlar.

2- İş yerindeki arkadaşlarla iletişimin korunması, işte olup bitenler hakkında bilgi sahibi olunması, hatta zaman zaman doğum iznindeyken de iş yerine uğranması annenin iş yerine yabancılaşmasını engellediği gibi işe dönüşünü kolaylaştırır.

3- İşe tekrar başlama tarihinizi hafta arası bir güne ayarlayın. Böylece ilk çalışma haftanızın kısa olması hem sizin hem de bebeğin işini kolaylaştıracaktır. Hatta ilk birkaç hafta yarı zamanlı çalışmanız veya çıkış saatinizin erken olması alışma dönemini daha rahat atlatmanızı sağlayacaktır.

4- İşe başladıktan sonra da bebeğinizi emzirmeyi bırakmayın. İş yerinde de sütünüzü pompayla
çekmek, bebeğinizle ayrı olsanız bile bağlantı içinde olduğunuzu hissettir.

5- İşe başlamadan önce iş sorumluluklarınız ve çalışma takviminiz konusunda patronunuzla görüşmeniz yararlı olabilir. Ayrıca, çalışan başka kadınların öykülerini dinlemek de size yardımcı olacaktır. Konuştuğunuz kişiler içinden tek, mükemmel bir model bulmaya çalışmak yerine, kendinize uygun birçok fikir ve öneriyi değerlendirmeye çalışın.

6- Günün sonunda bebeğinize kavuşmadan kendinize biraz zaman ayırmaya, çalışın. Bir an önce bebeğinize kavuşmak istiyor olabilirsiniz, ancak aynı zamanda da aç ve yorgun olacaksınız. Akşam yemeklerini hızlı ve çabuk şekilde halletmenizi sağlayacak yöntemlere odaklanın.

7- Bebekle ilgilenme ve yemek hazırlama işlerini eşiniz ile dönüşümlü olarak yapmaya çalışın.


Seni sevdim gönülden, kalbimin sahibi oldun bilmeden, bu yürekte varolacaksın ebediyen, bunu bil çok seviyorum gerçekten.
Seninle doğdu bu yürek, sensin gönlüme eş, dudaklarım dudaklarındayken sanki can verdi bu yürek, senin kollarında ölmek dünyada en güzel şey olsa gerek..