Gönderen Konu: Bebeğinizi emzirirken mastit olmayın  (Okunma sayısı 2102 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gamzeli

  • _Gamzeli_
  • Admin
  • *
  • İleti: 18871
  • Rep Gücü : 2045
  • Cinsiyet: Bayan
  • Bana Sen Lazımsınn...
    • Profili Görüntüle
    • Ahmet Maranki
Bebeğinizi emzirirken mastit olmayın
« : Mayıs 21, 2009, 12:13:49 ÖS »

Bebeğinizi emzirirken mastit olmayın
İSTANBUL (İHA) - Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alp Demirağ memede enfeksiyon anlamına gelen mastit hastalığına karşı çocuk emziren anneleri uyardı.

Meme dokusunun ciltle birlikte oluşturduğu enfeksiyon anlamına gelen mastit rahatsızlığının en fazla 30-50 yaş arasında görüldüğünü söyleyen Alp Demirağ, "Özellikle meme enfeksiyonlarına süt veren veya süt vermeyi yeni kesmiş kadınlarda sık rastlanır. Bu enfeksiyonlara genellikle çatlak bir meme başından içeri sızan bakteriler neden olur. Meme hastaları içinde mastit şikayeti olanların oranı yüzde iki ila beş arasındadır. Mastit genellikle hijyenle ilgili olduğundan sosyoekonomik düzey yükseldikçe görülme oranı azalır" diye konuştu.



Mastit rahatsızlığındaki risk faktörlerine de değinen Dr. Demirağ, "Mastitin oluşmasındaki en önemli faktörlerden birisi memenin içindek isüt kanallarındaki genişlemedir. Bir diğer faktör ise sigaradarı, sigara içenlerde mastitin görülme oranının daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Hormonal değişikliklerin yanı sıra bazı vitaminlerinde mastit oluşumuna etkisi olabileceği saptanmıştır" dedi. Kızarıklık, ağrı, ateş ve yumru gibi belirtileri olan mastitin tedavi süreciyle ilgili olarak bilgi veren Prof. Dr. Alp Demirağ, "Periferal apse erken evrede yakalanmışsa ve altında sıvı toplanmadıysa antibiyotik tedavisiyle ve beraberinde memey ılık pansumanla ortalama iki haftada geçer. Apse olduğunda anneye antibiyotik verilecekse anneye ve bebeğe zararı olmayan antibiyotiklerin verilmesi gerekir. Çünkü antibiyotik süt aracılığıyla bebeğe zarar verebilir, kişideki apsenin durumuna göre apseyi dışarı boşaltıp tedaviyi yapıyoruz. Diğer tür olan santral meme apsesi mastitte ise tanı gibi tedavi de farklıdır. Apseyi
boşaltmak antibiyotik tedavisi yaptıkan sonra bir de arıştar yapmak gerikiyor, çünkü bu tip mastit tekrar edebiliyor. Ultrason araştırmasıyla genişleyen kanal varsa o kanalı çıkartıp tekrarlamasını önlemek mümkün olabiliyor" şeklinde konuştu.
 
Prof. Dr. Demirağ hastalığın önüne geçmek için alınacak önlemleri ise, bebeğin emzirilmesinden sonra mememin beyaz sabunla iyice silinmesi ve durulanması, renkli sabun kullanılmaması, cildi tahriş eden kumaşlar giyilmemesi ve uygun iç çamaşırlarının kullanılması olarak sıraladı.


Seni sevdim gönülden, kalbimin sahibi oldun bilmeden, bu yürekte varolacaksın ebediyen, bunu bil çok seviyorum gerçekten.
Seninle doğdu bu yürek, sensin gönlüme eş, dudaklarım dudaklarındayken sanki can verdi bu yürek, senin kollarında ölmek dünyada en güzel şey olsa gerek..