Yıllık görülen adet kanaması sayısının azalmış olması (adet döngülerinin 35 günden daha uzun sürmesi) durumudur.Adet kanaması yılda 3-4 kez görülür.
Üreme çağında adet kanaması gecikmelerine çok sık rastlanır. Cinsel aktif olan ve etkin bir korunma yöntemi kullanmayan kadında görülen adet kanaması gecikmesinin en muhtemel nedeni gebeliktir. Diğer neden de herhangi bir şekilde o döngüde yumurtlama olmaması ve bu nedenle rahim iç tabakasının kanamayla atılmasının gecikmesidir. Düzenli adet kanaması gören bir kadında beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan gecikmenin nedeni stres, mevsimsel değişiklikler,ani kilo kaybı, mekan değişiklikleri olabilir.
Bir kadında senede bir kez adet kanaması gecikmesi olması ileri inceleme gerektiren bir durum değildir. Ancak adet kanaması gecikmesi sık oluyorsa, veya uzun süreli kanama göremiyorsa hormonal tetkik yapılarak durumun açıklığa kavuşturulması ve tedavi edilmesi kadının sağlığı açısından çok önemlidir.Tiroid bezindeki bozukluklar adet gecikmelerine neden olabilir.
Polikistik over sendromu (PKOS) adı verilen kilo fazlalığı, aşırı tüylenme ve kanama düzensizliklerinin görüldüğü bu hastalıkta da sikluslar uzar. PKOS vakalarında östrojen hormonunun fazla salınmasına bağlı olarak rahim kanseri gelişebileceğinden bu vakaların hekime başvurarak tedavi görmesi gerekir.
Adet kanaması gecikmesinin veya uzun süreli kanama görememenin diğer önemli nedenleri arasında korunma iğnelerinin, implanonun ve doğum kontrol haplarının içinde bulunan hormonların yan etkileri sayılabilir.